AMFK Forum
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

LIPOACCAR

4 posters

Gå ner

LIPOACCAR Empty LIPOACCAR

Inlägg av Staffan B lör 15 sep 2012, 22:19

Hej go vänner ! Intåg av EDF kärror verkar göra sitt intåg i klubben, kan vara skoj att testa nått nytt ! Pratade lite häromkvällen om lipoaccar och laddning av dessa. Fler av er som redan kör med lipo kan ju förmodligen det mesta om det men jag vill ändå nämna för oss nybörjare på området lite om det. Lipoaccar är väldigt känsliga för överladdning så avsedd laddare för detta skall användas. Min gamla laddare och Linkans bl.a. kan ladda lipo men har inte balanseringsfunktionen. Balanseringsladdning innebär att laddning sker över den mångpoliga klena kontakten. Laddare läser hela tiden varje cells spänning och "pytsar" ut ström för att hålla varje cell lika. På de äldre laddarna kan vi iochförsig ladda på de grova kablarna, dvs. de som går till fartreglaget med batteriets spänning och ström, dock med en risk för olycka. Den stora risken är att om en av cellerna i batteriet är kass eller defekt på någotvis kommer de andra cellerna att bli över laddade med risk för explosion eller brand. Varje cell har en toppspänning på 4.2 volt som ej skall överskridas. Ex. En 11,1 volts lipo har en toppspänning på 12,6 volt där laddaren stänger av. En modern laddare är smart så man i menyn kan se varje cells spänning och om den grova ledningen är ansluten till laddaren även toppspänningen. Ladda EJ lipos på förutnämt sätt utan skaffa en laddare eller balanseringsdon avsett för ändamålet. Det finns även speciella laddningspåsar för ökad säkerhet. LADDA SÄKERT ! cheers
DEN GAMLE...
Staffan B
Staffan B
Ordförande

Antal inlägg : 743
Age : 71
Localisation : MAGRA SOLLEBRUNN
Registration date : 11-03-09

Till överst på sidan Gå ner

LIPOACCAR Empty Ladda lipoll

Inlägg av magnuswrang lör 22 sep 2012, 20:07

Hej på er!
Jag blaserade aldrig mer än var 15 laddning.Kollade jonas batteri idag kan laddas med 2c alltså vid fältet.batteriet på era kärror var på 1.5amp så alltså 3amp.
Men hemma så laddade jag alltid bara 1amp då behövs inte ballanseras.Har ballasering grejor här hemma staffan ,så köp inget.kan göra det här om ni vill.
Men jag fick reda på att om man laddar sakta så tar inte batterierna stryck.
Ring om du undar nått.
Mvh Magnus Wrang king

Ha batterierna alltid laddade
Ladda upp när ni kommer hem.
Ladda aldrig ur dom som man kan göra med vanliga batterier dom går sönder väldigt känsliga för att komma under 3,7volt/cell
Det man ska tänka på är dom är väldigt sköra så var försiktiga vid transporter.Har dom svullant sluta använda, det är då dom kan fatta eld säger dom men jag har inte hört det hänt i sverige.Tror det är dom väldigt bigga accarna. cheers sunny
magnuswrang
magnuswrang

Antal inlägg : 240
Age : 55
Localisation : Alingsås
Registration date : 08-01-04

Till överst på sidan Gå ner

LIPOACCAR Empty Sv: LIPOACCAR

Inlägg av MBS sön 23 sep 2012, 14:41

Hej,

som en kommentar till MWs inlägg ovan vill jag nämna följande:

Varför skall man balanseringsladda LiPo-ackar?
En LiPo-cell förstörs om dess spänning blir < 3.2V eller > 4.2V. Varje flercells-batteris individuella celler är från fabrik matchade mot varandra, bl a med avseende på intern resistans, kapacitet och urladdningsförmåga. De batterier som inte lever upp en viss leverantörs satta minimikrav säljs under ett annat och billigare märke.
Ex: Du har en 3S-1550mAh ack som du använt i din modell ett fåtal gånger. Varje laddning sker utan balansering, d v s cellernas individuella spänning kommer så sakteliga att skilja sig. Vid laddning anser laddaren att acken är full vid 3 x 4.2V, d v s 12.6V (total spänning). Om nu en av cellerna ligger 0.2V under de andra innebär det att denna cells spänning blir 4.0V när acken är fulladdad. Detta är i sig ingen fara, men det allvarliga är att de övriga cellerna hamnar på 4.3V! Detta innebär dels att acken (de överladdade cellerna) blir förstörd och dels en stor brandrisk vid laddning! Observera att det i detta fall inte spelar någon roll om du laddar acken med 0.5C eller 2C.

Exemplet ovan innebär en sak till: vid användning finns det risk att den cell med lägre spänning går under 3.2V, vilket ger att acken förstörs. Det påstås från en del håll att cellerna inte blir förstörda förrän de understiger 2.6V, oavsett vilket så kan en cell som varit under 3.2V aldrig "fyllas" till specificerad kapacitet eller leverera full effekt igen.

Vid laddning med balanseringskontakten ansluten monitoreras varje cells spänning. Vid behov korrigerar laddaren cellernas spänning gentemot varandra, vanligtvis genom att dränera den/de celler med högst spänning. En laddare av god kvalitet håller cellerna inom 0.03V differens.

Laddning med ett eller flera C:
De flesta av dagens ackar kan laddas med upp till 5C. Detta brukar jag avråda mina kunder från att göra p g a att det förkortar ackarnas livslängd avsevärt. Dessutom, då LiPo-laddning först sker med konstant ström (inställt värde) tills ackens maxspänning är nådd (i fallet ovan, 12.6V) och sedan med med konstant spänning och fallande ström tills enbart någon procent av startvärdet återstår (acken anses då fulladdad), ger detta att tidsvinsten vid ”fler-C-laddning” främst sker under den första fasen. M a o, nöjer du dig med ackar som är 80-90% är tidsvinsten stor/större.
Äldre ackar skall aldrig laddas med mer än 1C! Varför? Jo, med tiden ökar cellernas interna resistans, vilket ger att värmeutvecklingen under laddning ökar och kan medföra brandrisk. Jämför vid flygning med gamla ackar, de kan inte leverera önskad effekt p g a den ökade inre resistansen (ackarna brukar vara varma efter flygning).

Vill du att dina ackar skall hålla länge:
  • Balanseringsladda alltid.
  • Ladda med max 1C.
  • Ta aldrig ut mer än 80% av ackens utlovade maxström.
  • Använd aldrig mer än 80% av ackens kapacitet.
  • Flytta äldre ackar till modeller med lägre effektbehov.
  • Långtidsförvara ackarna ( > två månader) vid sin nominella spänning (ex. 2S-ack -> 7.4V) och svalt.
  • Vid parallell- eller seriekoppling av ackar: använd ackar av samma tillverkare och med indentisk specifikation.


Kommentarer? Ja, tack! Smile


M v h

Magnus
MBS RC Models

MBS

Antal inlägg : 123
Localisation : Herrljunga
Registration date : 08-04-11

http://www.mbs-rcmodels.se

Till överst på sidan Gå ner

LIPOACCAR Empty Sv: LIPOACCAR

Inlägg av Johan J sön 23 sep 2012, 14:48

Inga kommentarer men tack för lärdomarna :-)
Är som Staffan novis på LiPo men snart är väl det där även med mottagaraccar.
Johan J
Johan J
Fältchef

Antal inlägg : 323
Age : 43
Localisation : Alingsås
Registration date : 06-11-27

Till överst på sidan Gå ner

LIPOACCAR Empty Sv: LIPOACCAR

Inlägg av Staffan B sön 23 sep 2012, 22:03

Den infon tackar vi för Magnus S ! Mycket matnyttigt så ingen ställer till det för sig. Vill själv gärna ha kvar friggeboa Laughing
Staffan B
Staffan B
Ordförande

Antal inlägg : 743
Age : 71
Localisation : MAGRA SOLLEBRUNN
Registration date : 11-03-09

Till överst på sidan Gå ner

LIPOACCAR Empty Sv: LIPOACCAR

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet